Veel gestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen Heemhuys Het Zandkasteel en een kinderopvang van een grote regionale of landelijke organisatie?

    Dat is precies de reden waarom ik mijn eigen kinderopvang begonnen ben in 2001. In een kinderopvang van een grote organisatie ervaarde ik dat mijn kinderen een nummer waren geworden. Door de constante kostenbesparingen waren er maar weinig leidsters over voor een grote groep kinderen. Daarnaast veranderden de leidsters steeds waardoor de kinderen niet gewend raakten. Ik wilde het anders doen. Geen betonnen speelplaats of een kast vol met plastic speelgoed  of erger nog, een televisie waar de kinderen voor gezet worden. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om de kinderen een thuis te bieden en de natuur en de seizoenen van dichtbij te laten ervaren. 

    Wij zijn dagelijks 's morgens en 's middags buiten aan het spelen of maken een wandeling. 

    Doordat we steeds met 2 vaste leidersters zijn zorgt dit voor herkenning en veiligheid bij het kind. 

  • Waarom zou ik 10 minuten omrijden, terwijl ik dichterbij ook een opvang heb?

    Dat hoor ik wel eens ja, echter de ouders die hier hun kindje brengen zijn heel bewust op zoek naar een plek waar het kind zich direct thuis voelt. Een paar minuten omrijden is daarbij totaal geen bezwaar. Je laat je kindje tenslotte achter onder de verantwoordelijkheid van iemand anders. Ik zorg voor een vertrouwensband waardoor dat hele proces heel natuurlijk verloopt. Ik vind het altijd weer geweldig om te zien hoe kindjes hier zo snel, vaak binnen enkele uren, wennen en zich thuis voelen. 

    Een van de belangrijkste punten is dat wij steeds met een kleine groep zijn en altijd vaste gezichten op de groep. Dat is zo belangrijk! Dat zorgt voor wat het allerbelangrijkste is voor een kind: regelmaat, structuur, veiligheid. 

    Hierdoor ondersteunen we het veilige hechtingsproces van het jonge kind. 

    Ik zie mezelf als een verlengstuk van de ouders. Het kindje is hier tenslotte voor een groot deel van de allerbelanrijkste periode van zijn leven waarin het zijn/haar identiteit gaat vormen. Ik zie het als mijn taak om daar met al mijn ervaring een belangrijke bijdrage aan te leveren. 

    Het gebeurt regelmatig dat ouders me om advies vragen en het is altijd fijn om daar dan bij te kunnen helpen. 

  • Hoeveel kindjes zitten er bij jullie in de groep?

    Maximaal 6 kindjes van 0 tot 4 jaar met  2 leidsters. 


  • Hoe passen jullie de antroposofie toe in de kinderopvang?

    Wij zijn gefocust op het individuele kind en zijn of haar behoeftes. Door mee te gaan met de seizoenen maken we kinderen bewust en we vieren verschillende jaarfeesten zoals Sint-Maarten, Maria Lichtmis, Pasen,.... Deze jaarfeesten vieren we door liedjes, boekjes, spreukjes, aankleding van de ruimtes, zodat de kinderen er op een speelse en rustige manier kennis mee kunnen maken.

    Ook hecht ik veel belang aan het natuurlijke. Dat doe ik door biologische voeding, houten speelgoed, een grote tuin met veel dieren, dagelijks buiten spelen en wandelen.  

    Liedjes, ritme en aankleding van de ruimtes door middel van een ingerichte seizoenstafel. 

  • Waarom hechten jullie zoveel belang aan dagelijks buiten spelen en wandelen?

    Door buiten te spelen bieden we ze zelfontwikkeling, zelfvertrouwen ontwikkelen in eigen handelen (bijv. op een klimrek klimmen, op een boomstammetje stappen, etc...). Ze worden uitgedaagd op een natuurlijk manier kennis te maken met verschillende ondergronden, hoogtes, weersverschijnselen, etc... 

    In de groententuin leren we ze hoe dingen groeien en hoe je er voor moet zorgen. 

    Kinderen zitten vandaag de dag al zo vaak binnen achter een scherm van een computer, televisie, telefoon, dat we ze juist in de echte wereld in contact willen brengen met de natuur en met zichzelf.

    We hebben een grote zandbak en die is onmisbaar voor peuters en kleuters. Zandbakspel zorgt iedere keer weer voor spelimpulsen, goed leren omgaan met materiaal, rolllenspellen uitvoeren, met elkaar samen spelen, fantasie. Buiten wordt de motoriek en fantasie van het kind geprikkeld en ontwikkeld. 

  • Al die dieren, waarom is dat van belang?

    De kinderen leren voor de dieren te zorgen. 

    Met de konijntjes kunnen ze in het hok zitten en iets van groente geven. Ze leren omgaan met de dieren en wanneer deze wel of niet geaaid willen worden. 

    Het zorgt voor de sociale ontwikkeling van het kind en gewenning aan verschillende soorten dieren. 

    Konijnen, loopeenden, kippen, wormen, bijtjes, rupsen en vlinders, kikkervisjes, goudvissen en onze kleine Cocker Spaniel genaamd Blue.

  • Jullie zijn onderdeel van Heemhuys. Wat houdt dat in?

    Heemhuys is de franchiseorganisatie waarvan ik lid ben. Ik ben zelfstandig ondernemer en ben zelf verantwoordelijk voor mijn kinderopvang op het gebied van invulling en kwaliteit, in lijn met de richtlijnen van Heemhuys. 

    Ik heb me bij Heemhuys aangesloten omdat ik me heel erg kon vinden in het natuurlijke concept gebaseerd op de antroposofie. Zij zorgen voor zaken zoals huisstijl, facturatie, opleidingen, opvolgen van en advies over wetgeving, handboeken, etc... Doordat zij een aantal taken voor zich nemen, kan ik me volledig focussen op de kinderen. Dat wat ik het allerleukste vind!

  • Voldoen jullie aan alle kwaliteitseisen en certificaten?

    Ja, we zijn een officieel erkend Kinderdagcentrum ingeschreven waardoor ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. (wij zijn dus geen gastouder!)

    Wij krijgen jaarlijks controle van de GGD op kwaliteit, veiligheid en bezit van de nodige certificaten.

    Alle leidsters hebben een BHV en kinder-EHBO certificaat. 

    Jaarlijks volgen wij een cursus Meldcode en Antroposofische babyopleiding. 

    We worden jaarlijks gecoacht door een pedagogisch coach zodat we blijven ontwikkelen en steeds het allerbeste kunnen bieden aan de kinderen.  

  • Waarom bieden bij enkel volledige dagen van 10 uur aan?

    Alle kinderen worden steeds tussen 8:00u - 9:00 uur gebracht en tussen 17:00 - 18:00 uur opgehaald. 

    Dat zorgt voor rust en regelmaat. 

    Indien kinderen op andere tijden gebracht of opgehaald worden, dan zorgt dat voor onrust omdat de andere kinderen het moeilijk kunnen plaatsen dat zij nog niet opgehaald worden en nog moeten wachten. 

  • Bieden jullie ook BSO?

    Ja, maar enkel in combinatie met een jonger broertje of zusje op de Kinderdagopvang. 

    We halen ze op van school.